Jeszcze do niedawna niewiele osób wiedziało, co to jest spirulina. Do rozpowszechnienia wiedzy na jej temat przyczynił się głównie internet. Okazuje się, że jej cenne właściwości wykorzystywane były już przez Azteków i niektóre plemiona afrykańskie. Spirulina jest nazwą handlową nadaną zielono-niebieskim algom, rosnącym w ciepłych wodach Ameryki Środkowej i Południowej oraz Afryki. Algi te mają niewielkie rozmiary (ok. 500 mikrometrów) i kształt spirali, skąd wzięła się ich nazwa. Należą do plechowców, które nie posiadają wykształconych tkanek, a odżywiają się przez fotosyntezę, dzięki zawartości ogromnej ilości chlorofilu. Na skalę przemysłową spirulinę pozyskuje się z alg uprawianych w ciepłych wodach wielu krajów na całym świecie. Do największych producentów spiruliny należą się Stany zjednoczone, Chiny, Tajlandia oraz Tajwan i Indie.
Co znajduje się w spirulinie? – skład
Spirulina zawiera wiele cennych składników odżywczych. Należą do nich:
- białko, stanowiące od 60 do 70% (cztery razy więcej niż mięso o tej samej wadze),
- aminokwasy (wszystkie rodzaje, w tym osiem nieprodukowanych przez organizm człowieka),
- kwas gamma-linolenowy GLA, który działa przeciwbakteryjnie i przeciwbólowo, obniża cholesterol i ciśnienie tętnicze krwi oraz zapobiega chorobom serca,
- kwas foliowy, który reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek oraz uczestniczy w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek,
- kwas linolowy, który redukuje tkankę tłuszczową, poprawia działanie układu odpornościowego oraz wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe,
- fikocyjaninę, która ma działanie przeciwzapalne i oczyszczające (nadaje spirulinie charakterystyczną barwę),
- bioflawonoidy wspomagające układ odpornościowy,
- minerały, w tym: selen, cynk, mangan, żelazo i miedź,
- witaminy: A, B1 (w ilościach większych niż owoce i warzywa), B2 (w ilościach do 20 razy większych niż mięso), B12 (2,5 razy więcej niż w wątrobie zwierzęcej), C, D, E, i K.
Według National Nutrient Database for Standard Reference spirulina zawiera:
Białko – 57.47 g
Tłuszcz – 7.72 g
Węglowodany – 23.90 g (w tym cukry: 3.10 g)
Błonnik – 3.6 g
Witaminy
Witamina C – 10.1 mg
Tiamina – 2.380 mg
Ryboflawina – 3.670 mg
Niacyna – 12.820 mg
Witamina B6 – 0.364 mg
Kwas foliowy – 94 µg
Witamina A – 570 IU
Witamina K – 25.5 µg
Minerały
Wapń – 120 mg
Żelazo – 28.50 mg
Magnez – 195 mg
Fosfor – 118 mg
Potas – 1363 mg
Sód – 1048 mg
Cynk – 2 mg
Dla porównania w mikroorganizmie występuje:
- 3900% więcej beta karotenu niż w karotce
● 2300% więcej żelaza niż w szpinaku
● 375% więcej białka niż w tofu
● 300% więcej wapnia niż w mleku
Wartość energetyczna spiruliny wynosi 290 kcal.
Ma bardzo szerokie zastosowanie:
- stymuluje działanie tarczycy w niedoczynności tarczycy
- wspomaga leczenie anemii – profilaktyka i leczenie anemii spowodowanej niedoborem żelaza, różne formy złośliwej anemii, w tym raka krwi (białaczka)
- wspomaga oczyszczenie jelit i odbudowę mikroflory układu pokarmowego
- wspomaga oczyszczanie i odtruwanie organizmu z metali ciężkich i innych toksyn
- wspomaga leczenie nowotworów
- wspomaga leczenie chorób skóry
- wspomaga odchudzanie: hamuje łaknienie, jednocześnie dostarczając składniki odżywcze (1g spiruliny to pod względem odżywczym 1 kg różnych warzyw), obniża poziom cukru we krwi
Co dała nam spirulina?
Udowodnione rezultaty suplementacji Spiruliny w odniesieniu do kotów:
- poprawa odporności;
- wzmacnianie flory bakteryjnej jelit i poprawa trawienia;
- poprawa ogólnego poziomu odżywienia;
- zwiększenie blasku, gęstości i wytrzymałości sierści, jednocześnie ograniczając nieco jej wypadanie.
Dla nas najważniejszą była kondycja sierści naszych kotów. Obecnie bowiem mamy sezon wystawowy i wygląd naszych kotów jest dla nas bardzo ważny. Jak widać – suplementacja się opłaciła. Cardamon ma już tytuł Word Premiora, a Horacek Championa oraz na ostatniej wystawie zdobył wysokie 5 miejsce na ringu kotów dorosłych.
Zachęcamy do stosowania suplementów firmy Pokusa – jesteśmy ich Ambasadorem
#PokusaForHealth #PokusaTeam #petscare #suplementydlakota #współpracareklamowa Klub Hodowców Pokusa for health